V rytmu ornamentu / Po stopách moderny

Výtvarné dialogy pro pedagogy

Ve velmi zdařilé a vizuálně poutavé instalaci výstavy, která se věnuje ornamentu a jeho výuce, novým zobrazovacím metodám a četným experimentům výtvarného jazyka nejen plošných dekorativních vzorů na přelomu 19. a 20. století, je mnoho inspirace, nových vjemů a informací pro pochopení svébytné role ornamentu nejen v historii, ale i v současnosti. 

Na výstavě Tiché revoluce uvnitř ornamentu. Experimenty dekorativního umění v letech 1880-1930 se seznámíte s četnými ukázkami ornamentálních principů na příkladech uměleckých exponátů (keramika, sklo, textil, grafika, dekorativní alba). Mimoto nahlédnete, jakým způsobem se ornament vyučoval a pokusíte se o ornamentální stylizaci nebo také o interpretaci vystavených děl.

Klíčová témata výstavy:
Ornament v prostoru.
Vitální síla rostlin a věčný rytmus přírody v mikroskopu.
Krystalický ornament a zvířecí struktury.
Ornamentální arabeska jako otisk pohybu.
Teorie barev a trhaný obraz kaleidoskopu.
Volná škola, rozvoj fantazie a abstraktní ornament.

Klíčová slova pro výtvarné dialogy:
Tvar, stylizace, botanika, krystalismus, plocha a prostor, desén, vzor, forma, barva, syntéza, selekce, opakování, metoda, kaleidoskop, odraz, obraz, zmnožení, vitalita, rytmus, řád.

Výtvarné dialogy pro pedagogy
Již pravidelně připravujeme pro pedagogy speciální programy, nyní pod názvem Výtvarné dialogy pro pedagogy. Pedagogové se zde prostřednictvím dialogů seznámí s vybranými tématy výstavy či stálých expozic, nebo s konkrétními uměleckými díly.  Poté následuje výtvarná interpretace - tvůrčí proces, pro který jsou předem vybrány takové techniky a materiály, které úzce korespondují s danými náměty.  Výtvarně interpretační proces probíhá především v těsné blízkosti uměleckých děl, často přímo v dané výstavě.Pedagogové zde prohlubují vlastní pedagogickou praxi  a metodiku, kterou dále uplatní nejen při individuální návštěvě galerie se školními skupinami, ale také ve vlastní výuce nebo ve vlastní tvorbě.

Informace na tel.: 532 169 151 nebo da@moravska-galerie.cz. Nutná rezervace místa předem, můžete ji provést přes elektronický formulář zde.

20_navstevnici_Ornament.JPGNávštevníci na výstavě Tiché revoluce uvnitř ornamentu

ornament_vyklad_hubatova.jpg
Ilustrační fotografie z výkladu autorky výstavy

01_Ornament.jpg
Pohled do výstavy 

 

EU-ETC_LOGO_2012.jpg

Informace

Datum a čas
7/2/2013 13:00 - 15:00
Vstupné
Vstup volný.
Budova
Uměleckoprůmyslové muzeum
Autor
Jitka Petřeková
Typ akce
výtvarná dílna pro pedagogy

Mapa stránek