Umění pro každého / Mezi námi - mezinárodní workshop

Mezinárodní výtvarný workshop s handicapovanými výtvarníky

Již druhým rokem pořádá Moravská galerie ve spolupráci s Kunštát Pro FUTURO,  o.p.s., a ateliérem KREAT mezinárodní setkání, během kterého si účastníci ověří, že výtvarné umění nemá hranice a spojuje lidi společného naladění a zájmů. Práce mentálně a psychicky postižených výtvarníků tentokrát ze švýcarského ateliéru CREAHM a belgického ateliéru CEC La Hesse - La "S" GRAND ATELIER budou jistě  dokladem velkého potenciálu, který v sobě tito lidé mají. Workshop, jehož součástí budou také prezentace činností zúčastněných organizací a teoretické informace o sociálním dosahu této aktivity, je určen zájemcům z řad muzeí a galerií a pracovníkům v sociální sféře, kteří hledají inspiraci. Individuální návštěvníci se mohou workshopu  účastnit jako diváci a jsou zváni především na závěrečnou vernisáž výsledných prací.

Prohlídky aktuálních výstav a expozic s výtvarnými dílnami pro děti a dospělé se zdravotním handicapem, díky bezbariérovým přístupům jsou vítáni i vozíčkáři.  Lektorka Anna Šimková. Za finanční podpory statutárního města Brna. Bližší informace na da@moravska-galerie.cz nebo na tel.: 532 169 119. Termíny pro  skupiny po individuální domluvě.

Pořadatelé:
Moravská galerie v Brně / Uměleckoprůmyslové muzeum, Husova 14
Kunštát PRO FUTURO o.p.s.
Ateliér KREAT

Místa tvorby:
Moravská galerie v Brně / Uměleckoprůmyslové muzeum, Husova 14
Střední škola umění a designu / Husova 10
Mateřské centrum Loučka / Botanická 16

V Moravské galerii v Brně se koná týdenní mezinárodní workshop, během kterého spolu budou tvořit  mentálně a psychicky handicapovaní výtvarníci z ateliéru CREAHM ze Švýcarského Fribourgu, belgického ateliéru CEC La Hesse - La "S" GRAND ATELIER a brněnského ateliéru KREAT. Jedná se již o třetí mezinárodní workshop, který společně pořádají Moravská galerie v Brně a Kunštát PRO FUTURO o.p.s.

Handicapovaní výtvarníci ze třech zemí budou vytvářet pod vedením švýcarského výtvarníka Ivo Vonlanthena z ateliéru CREAHM výtvarný doprovod sbírky básní Guillauma Apollinaira Bestiář aneb Orfeův průvod. Účastníci budou dle svých možností pracovatvýtvarnými technikami, jako je kresba, malba, grafika (tisk z výšky, nebo tisk z hloubky).Prostřednictvím workshopu předvede Ivo Vonlanthen nové trendy a metody v práci s postiženými. Dílny jsou proto otevřeny i zájemcům z řad profesionálů, kteří se věnují práci s handicapovanými a hledají novou inspiraci.

Součástí akce je i prezentace zúčastněných organizací a informace o jejich činnosti, ale i projekce bloku krátkých filmů zaměřených na "art brut" a "outsider art" v brněnském kině ART v úterý 10/9/2013 v 18 hodin.Výběr ze vzniklých prací a společně vytvořený velkoformátový obraz bude veřejnosti představen navernisáži v pátek 13/9/2013 v 16 hodinv budověČeské spořitelny na Jánské 6.

Workshop se uskuteční na třech místech v Brně - v Uměleckoprůmyslovém muzeu Moravské galerie, v grafické dílně Střední školy umění a designu a Vyšší odborné školy restaurátorské a ve Výtvarné dílně a mateřském centru Loučka.

POŘADATELÉ WORKSHOPU

Společnost Kunštát PRO FUTURO o.p.s.působí v Rudce u Kunštátu na Moravě, kde má vybudované zázemí v podobě penzionu a rozlehlého parku TGM u Jeskyně Blanických rytířů. Cílem této společnosti je snaha o zkvalitnění života lidi se zdravotním a postižením, jejich snazší integraci do společnosti, překonávání bariér a důsledků postižení. Cílovými skupinami jsou lidé s mentálním, zrakovým a sluchovým postižením, ale i příbuzní postižených, lektoři pracující s cílovou skupinou handicapovaných, atd. Organizace poskytuje své služby na tzv. komunitním přístupu, kdy se s klienty dlouhodobě kontinuálně pracuje a cíleně jsou rozvíjeny jejich schopnosti a dovednosti. Kunštát PRO FUTURO o.p.s. organizuje také různá setkání a vzdělávací programy se snahou zvýšit sebevědomí, rozšířit znalosti a obohatit život postižených. Kontakt: www.kunstatprofuturo.cz; ředitelka Zdena Popelková, tel.: 731 831 701

Ateliér KREAT zahájil činnost v Brně v září 2012. KREAT se zaměřuje se na potenciální výtvarníky z řad osob s mentálním nebo psychickým postižením s cílem umožnit těmto lidem mít stabilní místo pro vlastní výtvarnou seberealizaci, kde budou moci v tvůrčím prostředí atelieru, za asistence profesionálních výtvarníků - animátorů, nerušeně pracovat na nalézání a rozvoji svého talentu. Společnost Kunštát PRO FUTURO se k založení takovéhoto atelieru v Brně rozhodla na základě několikaleté spolupráce s podobně zaměřenými ateliery ve Švýcarsku a v Belgii. K finální realizaci otevření ateliéru přispěly i loňské workshopy v Moravské galerii v Brně, kde bylo možné dokončit výběr handicapovaných výtvarníků z řad účastníků workshopů a kde byli získáni pro KREAT lektoři z řad přihlížejících umělců.

Organizace CREAHM (creativité hanadicap mental) vznikla před 30 lety v Liege, před dvaceti lety v Bruselu a před deseti lety ve švýcarském Fribourgu. Jsou to ateliéry pro výtvarně nadané mentálně postižené dospělé. Ateliéry vedou vysokoškolsky vzdělaní výtvarníci, kteří pouze doporučují metodu, techniku, pomáhají s výstavami nebo marketingem ateliérů. Kontakt: www.creahm.ch

MEZI NÁMI V MORAVSKÉ GALERII V BRNĚ

Mezi námi je dlouhodobý projekt Moravské galerie v Brně, v rámci kterého se galerie zaměřuje na zpřístupňování umění a kulturního dědictví zdravotně znevýhodněným návštěvníkům. V rámci těchto snah pořádá galerie teoretické i praktické semináře pro kolegy z oboru a nabízí již sedmým rokem pravidelné tvůrčí aktivity handicapovaným dětem, mládeži a dospělým, během nichž se účastníci seznamují prostřednictvím galerijního lektora interaktivní formou s tématy výstav a vyvíjejí vlastní tvůrčí aktivitu založenou na bezprostředním zážitku ze setkání s výtvarným uměním. Mezinárodní workshopy pořádané ve spolupráci s Kunštát PRO FUTURO o.p.s. se staly další součástí galerijního projektu Mezi námi, kterou získává nabídka zdravotně znevýhodněným návštěvníkům mezinárodní dimenzi.

Informace

Datum a čas
od 9/9/2013 0:00
do 13/9/2013 0:00
Vstupné
vstup volný
Budova
Uměleckoprůmyslové muzeum
Autor
Anna Šimková
Typ akce
workshop

Mapa stránek