Týden se stálými expozicemi

Využijte příležitosti seznámit se v druhém červnovém týdnu formou interaktivní komentované prohlídky nebo aktivního výtvarného programu se stálými expozicemi Moravské galerie v Brně!

Konkrétní datum a čas dle individuální domluvy. Informace  na tel.: 532 169 146 nebo da@moravska-galerie.cz.
Nutná rezervace místa předem, program se odehrává při min. počtu účastníků 10 osob, max. počet osob ve skupině 25 osob.

Nabídka výtvarných programů ve stálých expozicích

Umění šesti století
Místodržitelský palác, Moravské nám. 1a
Dokážete se zorientovat v historii umění? Umíte určit charakteristické znaky gotiky? Poznáte, čím se liší renesance a baroko? Chcete si své vědomosti ověřit při setkání s originálními uměleckými díly? Prohlídka s výkladem vám pomůže utřídit si teoretické znalosti z historie a uvést je do souvislosti s konkrétními uměleckými díly.

Světci a jejich atributy
Místodržitelský palác, Moravské nám. 1a
Znáte středověké legendy? Víte, kdo to byl svatý Jiří nebo svatý Řehoř? Proč byli prohlášeni za svaté a proč se jejich osudy staly jedním z hlavních témat středověkého umění? Jak rozeznáme svatou Kateřinu od svaté Barbory? Při prohlídce se pokusíme najít klíč k rozpoznávání jednotlivých světců a vysvětlíme si pojmy atribut a patronát.

Prométheův oheň
Pražákův palác, Husova 18
Jak změnil moderní život počátku 20. století výtvarné umění? Generace mladých malířů se snažila prosadit "umění čisté, bez požadavků náladovosti a dekorativnosti". V roce  1907 se uskutečnila první výstava skupiny Osma, jejímž členem byl i Antonín Procházka. Jeho obraz Prométheův oheň charakterizuje snahy tehdejších mladých malířů o změnu. Vydejte se s námi na prohlídku expozice českého moderního umění.

Tajemství a sny
Pražákův palác, Husova 18
Jaká témata se objevují na obrazech surrealistů? Jak je možné zachytit lidské sny,  představy a myšlenky v uměleckém díle? Co měli surrealisté ve svém programu? Manifest surrealismu z roku 1924 zdůrazňuje roli lidského podvědomí. Svět se stává snem. Seznámíme se s principy tvorby surrealistů a zkusíme tvořit podle jejich  "návodu".

Sedm stylových období
Uměleckoprůmyslové muzeum, Husova 14
Zopakujeme si jednotlivá stylová období - historické slohy a zastavíme se u  nejvýznamnějších sbírkových předmětů. Interaktivní komentovaná prohlídka expozice užitého umění - od gotiky přes renesanci, baroko a rokoko, klasicismus, empír, biedermeier a historismus až k secesi a moderně s vlastní výtvarnou aktivitou.

Na začátku byla truhla
Uměleckoprůmyslové muzeum, Husova 14
K čemu sloužila truhla? Kdysi bývala jediným kusem nábytku, ale od dob středověku se toho tolik změnilo! Poznáme tvarové proměny, různá řemeslná zpracování a možnosti  zdobení. Výtvarná aktivita na designérské téma "moderní truhla".


MP_SE_2008b.JPG
Stálá expozice v Místodržitelském paláci MG

PP_SE_2008.JPG
Stálá expozice v Pražákově paláci MG

UMPRUM_SE_2011b_Husseiniova.jpg
Stálá expozice v Uměleckoprůmyslovém muzeu MG

Informace

Datum a čas
od 12/6/2013 10:00
do 14/6/2013 18:00
Vstupné
20 Kč
Typ akce
komentovaná prohlídka

Mapa stránek