Videotime 38 / Obrazy vědeckého filmu Jana Calábka

Přednáška s projekcí. Přednášku povede Pavlína Vogelová.

Přednáška s projekcí přiblíží osobnost Jana Calábka, průkopníka vědecké kinematografie světového významu. Představí časosběrný film jako vědeckou metodu výzkumu fyziologie rostlin z perspektivy pohledů na umění, experiment, vědu, vzdělávání, techniku či přírodu, jež se až s minimalistickým filmovým přístupem opírá o podstatu základních elementárních hodnot života: tj. světla, vody, pohybu a síly.

Videotime
Tematické filmové a videovečery. Pořádá MG ve spolupráci s Kabinetem audio-video  FaVU VUT v Brně a kolektivem Fiume. Dramaturgie: Pavlína Vogelová a Filip Cenek.

O výstavě
Jan Calábek: Věda, film a umění k potěše včel, básníků a botaniků
Výstava přibližuje osobnost Jana Calábka, brněnského profesora botaniky, ale především průkopníka vědecké kinematografie světového významu. Nahlíží na časosběrný film jako vědeckou metodu výzkumu fyziologie rostlin z perspektivy experimentální dimenze obrazových záznamů. S až minimalistickým filmovým přístupem se opírá o podstatu základních elementárních hodnot života: tj. světlo, voda, pohyb, síla s primárním zaměřením na rostlinnou říši.

Vstupné 40/20 Kč. Výstava probíhá v Uměleckoprůmyslovém muzeu MG, Husova 14 (1. patro). Otevírací doba výstavy st-ne 10-18 h, čt 10-19 h

Calabek_HLAVNI.JPG
Soukromý archiv, Jan Calábek

Informace

Datum a čas
15/5/2013 19:00
Vstupné
Vstup volný.
Budova
Uměleckoprůmyslové muzeum
Autor
Dramaturgie: Pavlína Vogelová, Filip Cenek
Typ akce
filmová projekce

Mapa stránek