Josef Hoffmann – Otto Prutscher

V Muzeu – Rodném domě Josefa Hoffmanna aktuálně můžete navštívit výstavu s názvem Josef Hoffmann – Otto Prutscher. Rakouský designér a architekt, ale také důležitá osobnost secesního vídeňského hnutí Wiener Secession v čele s Gustavem Klimtem a jeden z kmenových designérů Wiener Werkstätte - to byl Otto Prutscher. Patřil k žákům a později také nejbližším spolupracovníkům Josefa Hoffmanna. Výstava v rodném domě Josefa Hoffmana v Brtnici poukazuje na provázanost mezi těmito dvěma osobnostmi.

Výstava byla realizována za finanční podpory Evropského fondu pro regionální rozvoj a ze státního rozpočtu České republiky v rámci projektu Bilaterální sítě designu.

 logo inter a eu

NOVINKY NOVÉ SEZÓNY V MUZEU JOSEFA HOFFMANNA : Návštěvníci Muzea - Rodného domu Josefa Hoffmanna si tentokrát kromě výstavy mohou intenzivně užít i nově zpřístupněnou zahradu, která nabízí občerstvení v mobilním baru nebo relaxační zónu s knihovnou. Architektonický návrh na úpravu zahrady vypracovala architektonická kancelář Chybik + Kristof Architects & Urban Designers, která nyní získala mezinárodní ocenění Design Vanguard 2019, určené pro nejlepší mladé architekty. Novinkou je také půjčovna elektrokol Apache, díky kterým můžete Brtnici (Historické město roku 2018) a její okolí pohodlně prozkoumat.

Stálá expozice v Muzeu Josefa Hoffmanna nově nabízí velkorysou intervenci od Ellement Architecs a interaktivní sekci určenou všem zvídavým dětem. V expozici najdete stůl architekta, kde si mohou nejen děti vyrobit pomocí razítek vlastní pohlednici s motivy Josefa Hoffmanna. Zároveň si zde můžete zahrát interaktivní kvíz, který hravou formou seznamuje s životem a dílem brtnického rodáka Josefa Hoffmanna nebo si můžete dle libosti stavět z dřevěných kostek.

V zahradě je navíc umístěn Freedomek od Atelier Štěpán. Nízkoenergetický mobilní dům odkazuje na nový směr architektury a současně na návrat ke kořenům bydlení. V Muzeu Josefa Hoffmanna poslouží jako zázemí k doprovodným programům muzea.

 

VÍCE O VÝSTAVĚ >>>

Letošní sezónní výstava v Muzeu Josefa Hoffmanna v Brtnici, která je společným dílem Moravské galerie v Brně a MAK Wien, se zaměřuje na spojitost Josefa Hoffmanna (1870- 1956) s Otto Prutscherem (1880-1949). Prutscher, který stejně jako Hoffmann pracoval jako architekt a designér, mistrovsky ovládal všechny materiály používané v uměleckém řemesle. Vytvářel architektonické návrhy výstav, působil jako pedagog a byl členem nejvýznamnějších reformních uměleckých hnutí od spolku Secession po Wiener Werkstätte a Werkbund. Výstava připomíná letošní 70. výročí úmrtí Otto Prutschera a osvětluje význam jeho tvorby v kontextu nástupu vídeňské moderny.

Hoffmann a Prutscher po desetiletí spolupracovali na projektech, jako byla vídeňská výstava Kunstschau v roce 1908 či kolínská výstava Werkbundu v roce 1914; spojoval je tentýž nespoutaný tvůrčí rozmach. Z Prutscherova díla bylo ke dnešnímu dni katalogizováno vice než 50 staveb (vily, bytové domy a portály), na padesát výstav, které uspořádal a architektonicky navrhl buď sám, nebo ve spolupráci, zhruba 170 interiérů, přes tři stovky návrhů interiérů a vice než dvě stě nábytkových souprav a jednotlivých kusů nábytku.

Prutscherovy návrhy se vyráběly ve vice než 200 továrnách, především ve Wiener Werkstätte, ale také ve významných firmách jako Backhausen, Klinkosch, Augarten, Meyr's Neffe, Schappel, Melzer & Neuhardt a v Deutsche Werkstätten v Drážďanech. Působil také jako umělecký poradce ve firmách Thonet, Loetz Witwe a Wienerberger.

 

MUZEUM JOSEFA HOFFMANNA JE SPOLEČNÉ PRACOVIŠTĚ MORAVSKÉ GALERIE V BRNĚ A MAK, VÍDEŇ.

 mak logo

Výstava je realizovaná pod záštitou ministra kultury doc. Mgr. Antonína Staňka Ph.D.

LOGO M KUL

 

Výstava je realizovaná pod záštitou hejtmana Kraje Vysočina MUDr. Jiřího Běhounka. 

 

 logo vysočina Brtnice    

 

Výstava je realizovaná pod záštitou hejtmana Jihomoravského kraje JUDr. Bohumila Šimka.

 

logo jm kraj 

 

Partnery výstavy jsou: 

 logo apache77    moravia

 

 

 

Informace

Výstava
1/7/2019 - 31/3/2022
Kurátor
Rainald Franz, Rostislav Koryčánek
Vstupné
Vstupné 80 / 40 / 150 Kč (základní / snížené / rodinné)
Budova
Muzeum Josefa Hoffmanna
Datum vernisáže
30/6/2019 12:00

Mapa stránek