Cena Jindřicha Chalupeckého 2019

Výstava finalistů Ceny Jindřicha Chalupeckého 2019 představuje nové práce skupiny Comunite Fresca (Dana Balážová, Markéta Filipová, Marie Štindlová), Andrease Gajdošíka, Baptiste Charneux, Marie Lukáčové a Pavly Malinové. Třicet let od založení Ceny nese výstava finalistů zcela odlišné poselství, než tomu bylo během prvních ročníků. Letošní ročník je v reakci na současnou klimatickou situaci výrazně definován rozhodnutím pohánět celou výstavu z alternativních zdrojů energie a zároveň si při této příležitosti spočítat a uvědomit, jaká je její přibližná energetická náročnost a uhlíková stopa.


Hlavní spojovací linií všech vystavených děl, ale především také postojů jejich autorek a autorů, přitom není ani tak přímý ekologický apel jako pokorný a otevřený přístup bez sebeadorace, jak ve vztahu k vlastní osobě, tak k umělecké tvorbě. Skrze svou tvorbu i každodenní život zkoumají psychologii mezilidských vztahů, faktory prostředí a míst formující životy jejich obyvatel, problematizují tok informací a dat, zohledňují upozaďované role ve společnosti a vyloučené komunity a v neposlední řadě testují možnosti a hranice vlastních pozic jako umělkyň a umělců, aktivistek a aktivistů, rodičů a obecně spoluobyvatel této planety. Tyto momenty dalece převyšují úvahy nad tím, který umělecký výstup je "lepší či horší" a kdo by to měl letos vyhrát. Pokud bychom si přáli, aby Cena Jindřicha Chalupeckého i po třiceti letech fungování něco přinášela, tak je to spíše uvědomění, že vyhrát svou budoucnost můžeme jedině společně.

TAI SHANI: TRAGODÍA > Zahraničním hostem Ceny Jindřicha Chalupeckého pro rok 2019 je Tai Shani, umělkyně z Velké Británie, která představí zcela nový projekt v rámci intervence v expozici ART IS HERE.

Alma Lily Rayner je kvůli zdravotním důvodům zařazena mezi finalisty do dalšího ročníku.   

-------------------

Z podnětu dramatika, spisovatele a bývalého českého prezidenta Václava Havla, výtvarníka Theodora Pištěka a básníka a výtvarníka Jiřího Koláře byla v roce 1990 založena výroční cena udělovaná mladým českým umělcům do 35 let. Nese jméno předního českého kritika výtvarného umění a literatury, esejisty a filosofa Jindřicha Chalupeckého.

Cena je udělována za mimořádně výraznou uměleckou tvorbu v oboru výtvarného umění. Je určena nastupující generaci umělců, jejichž dílo má potenciál získat uznání v kontextu české i mezinárodní umělecké scény a ztělesňuje po obsahové a formální stránce výjimečný postoj.

Cenu organizuje Společnost Jindřicha Chalupeckého působící jako platforma pro české porevoluční a současné umění, které podporuje a prezentuje v lokálním i mezinárodním kontextu skrze výstavy, rezidenční pobyty pro umělce a kurátory, programy pro veřejnost nebo výzkumné projekty.

Partneři Společnosti Jindřicha Chalupeckého: Moravská galerie v Brně

Hlavní partneři Společnosti Jindřicha Chalupeckého:

ministerstvo kultury PRAHA  JT

 

Hlavní partneři výstavy CJCH:

 

Fit craft energy_CJCH  baumit    papyrus     

 

Hlavní mediální partner:

 

ceska televize 

 

Speciální partneři výstavy Tragodía:

 

   british           british

 

Výstava a vydání katalogu se uskutečňují za finanční podpory Ministerstva kultury, statutárního města Brna, Magistrátu hlavního města Prahy a J&T Banky.

Spolupořadatel: Moravská galerie v Brně.

Partneři: Statutární město Brno, Státní fond kultury ČR, Městská část Praha 7, Trust for Mutual Understanding, Česká centra, Institut umění - Divadelní ústav, Národní galerie Praha, Centrum a nadace pro současné umění Praha, Residency Unlimited, MeetFactory, Stuchlíková & Partners, Fair Art.

Mediální partneři: Art + Antiques, Artyčok.tv, Artmap, Artalk.cz, Radio Wave, Art Viewer, A2, Flash Art, Dopravní podnik hl. m. Prahy, Rail Reklam, GoOut.

Partneři výstavy CJCH: Biofilms, Elektro-Pegas, Duro Design, Fermacell GmbH, Glazura, Kremer Pigmente, Zlatá loď.

Partneři Moravské galerie: Pivovar Moravia, Technické sítě města Brna, Víno 77.

Výstava se koná pod záštitou Ministerstva životního prostředí, Ministerstva průmyslu a obchodu, ministryně financí JUDr. Aleny Schillerové, Ph.D., hejtmana Jihomoravského kraje JUDr. Bohumila Šimka a paní primátorky Statutárního města Brna JUDr. Markéty Vaňkové.



 

 

 

 



Informace

Výstava
27/9/2019 - 19/1/2020
Kurátor
Barbora Ciprová, Karina Kottová, Tereza Jindrová - kurátorka zahraničního hosta Tai Shani
Autor
Comunite Fresca (Dana Balážová, Markéta Filipová, Marie Štindlová), Andreas Gajdošík, Baptiste Charneux, Marie Lukáčová, Pavla Malinová
Grafická úprava
Tereza Hejmová, Robert Jansa a Petr Bosák
Architekt
No Architects
Vstupné
80 / 40 / 150 Kč (základní / snížené / rodinné)
Budova
Pražákův palác (Hlavní výstavní prostor)
Datum vernisáže
26/9/2019 18:00

Mapa stránek