DESIGN.LIVE! Klára Šípková

Klára Šípková "Osmnáct"

18 náramků, 18 příběhů, 18 osobností... Náramek jako živé umělecké dílo neustále doplňované novými příběhy jeho nositele.

Klára Šípková vystudovala šperk na UMPRUM v Praze, z toho se tři semestry věnovala průmyslovému designu a semestr grafickému designu na stáži v Paříži.  

Věnuje se zejména navrhování a výrobě šperků, ale příležitostně zamíří i do dalších oblastí designu. (Jako designérka zaujala veřejnost kovovou židlí Klára, která slavila úspěch na prestižních mezinárodních veletrzích v Miláně, Londýně a New Yorku a byla zařazena do sbírky nábytku Uměleckoprůmyslového muzea).  

Při navrhování ráda pracuje s čistými formami… zabývá se nejenom použitím zákonů geometrie, ale především také harmonií, pohybem a příběhem, který do šperků vkládá. Ve svých kolekcích si často pohrává s nekonečností a tvarovou jednoduchostí, kterou tu a tam pokryje romantičtějším dekorem. Z každého objektu je cítit intenzivní hledání krásy, vtipu a stylově vytříbeného názoru. 

K výrobě šperků využívá nejmodernější průmyslové technologie, ale nezapomíná ani na pečlivé ruční řemeslné zpracování. Oblíbeným materiálem bývá především nerezová ocel, avšak nebrání se ani materiálovým experimentům - je první šperkařkou, která v kontextu šperku využila vysoce tvarovatelnou hi-tech fólii Barrisol.  

"Na šperk se snažím nahlížet nekonvenčně, nevnímám ho jen jako ozdobu, ale jako nositelné umělecké dílo, které v sobě nese určité sdělení, názor, životní styl. Libí se mi, jak šperk dotváří osobnost a vkus majitele - každý člověk k příběhu, který za šperkem vidím já, nakonec doplní ještě svůj vlastní." 

Klára Šípková je spoluzakladatelka sdružení mladých šperkařů UNOSTO, které vzniklo v roce 2011 jako platforma pro propagaci  českého šperku. Prostřednictvím výstavních akcí, workshopů a spolupráce s podobnými evropskými skupinami má UNOSTO v plánu participovat na oživení debaty o současném šperku v domácím i zahraničním kontextu. 

Letos v květnu otevřela vlastní Showroom. - kolaborativní projekt sedmi českých designérů, šperkařský ateliér a prodejnu v jednom, kterou najdete v Klimentské ulici v centru Prahy.

www.klarasipkova.cz
www.showroomdot.cz
www.unosto.cz

Autorem instalace výstavy je hipposdesign.

 

Klara Sipkova_fullsize_2

Informace

Výstava
25/11/2015 - 3/4/2016
Kurátor
Alena Krkošková
Vstupné
dobrovolné
Budova
Uměleckoprůmyslové muzeum (stálá expozice)
Otevírací doba
st - ne od 10 do 18 h, čt od 10 do 19 h

Mapa stránek