OFF program 26. Bienále Brno 2014 / Perfect Human X 5

Perfect Human × 5 je název takřka ďábelského zadání, které musí podstoupit všichni studenti prvního ročníku na Rietveld Academie a které je součástí vzdělávací metody profesora Henka Groenendijka. Plakáty a dokumentační materiál tvořící tuto výstavu dávají nahlédnout do designérského procesu, který je pro studenty reflexivním očistcem, ale přináší nečekané výzkumné výsledky.

Groenendijk vychází při svém zadání z dokumentárního filmu The Five Obstructions od Larse von Triera (2003). Jedná se v něm to, že dánský režisér a přítel Larse von Triera Jørgen Leth musí natočit pět remaků svého slavného krátkého filmu The Perfect Human (Perfektní lidská bytost, 1967), přičemž Lars mu pokaždé připraví nový soubor obstrukcí. Při práci na úkolu na Rietveldu jsou studenti podobným způsobem rozděleni do dvojic a potom si navzájem kladou výzvy v sérii pěti tvůrčích kroků.
Reflexivní metoda staví studenty zároveň do subjektivní i objektivní pozice jednak vůči jejich vlastnímu tvůrčímu postupu i vůči postupu toho druhého. Procházejí tak všemi úrovněmi procesu tvorby, dostávají se až na dřeň a potom vše zase strukturují nanovo.
Tato akce je součástí OFF Programu - otevřeného prostoru věnovaného workshopům, intervencím a jiným oborovým prezentacím. Za obsah akce ručí její autoři. Změna programu vyhrazena.

Informace

Výstava
19/6/2014 - 14/9/2014
Budova
Místodržitelský palác
Datum vernisáže
19/6/2014 20:00

Mapa stránek