Rytmy + pohyb + světlo

Impulsy futurismu v českém umění

Tématem výstavy je otázka zachycení a evokace pohybu, tedy obecněji ztvárnění rychlosti, trvání a času v českém umění první třetiny 20. století. V návaznosti na rostoucí dynamiku moderního života se dostala do popředí zájmu především u italských futuristů, v naší tvorbě však nebyla dosud hlouběji zkoumána. Výstava mapuje, jak a odkud do českého umění motiv pohybu, rytmu a dynamiky přicházel a co znamenal (např. v dílech F. Kupky, O. Gutfreunda, B. Kubišty, K. Teiga, Z. Pešánka a dalších). Je koncipována interdisciplinárně a ukáže vedle výtvarného umění i různá technická řešení (optické přístroje, chronofotografie, film). Doprovází ji katalog s odbornými studiemi, dokumentací, reprodukcemi a cizojazyčným resumé.

Výstavní projekt vznikl v koprodukci se Západočeskou galerií v Plzni, kde se výstava konala 19. 10. 2012 - 13. 1. 2013. Brněnská výstava je rozšířena o další díla především ze sbírek Moravské galerie v Brně.
 


UPOZORNĚNÍ:
Výstavu provází zvýšená bezpečnostní opatření.
Před vstupem do výstavy je vyžadováno odložení kabátů v šatně. Tašky, kabelky a batohy větších rozměrů není možné brát s sebou do výstavy a je třeba je odložit v šatně.
Z bezpečnostních důvodů není povolen vstup do expozice se zapnutým mobilním telefonem a není možné jej v prostoru výstavy používat.
Ve výstavě není dovoleno pořizovat fotografie ani videozáznam.
Z kapacitních a bezpečnostních důvodů je vstup do expozice omezen na 50 lidí. Prosíme tedy o trpělivost v případě, že bude expozice zaplněna a případně se budou tvořit fronty.

Informace

Výstava
15/2/2013 - 19/5/2013
Kurátor
Yvona Ferencová
Autor
Alena Pomajzlová
Grafická úprava
Robert V. Novák
Vstupné
80/40 Kč, rodinné 170 Kč, skupinové 30 Kč/os.
Budova
Místodržitelský palác
Otevírací doba
St-Ne: 10-18h, Čt: 10-19 h, Po, Út: zavřeno
Datum vernisáže
14/2/2013 17:00

Mapa stránek