Odstup, a jsi blíž

He Jinwei a Tomáš Císařovský

Společná výstava obrazů He Jinweie (*1967) a Tomáše Císařovského (*1962) je pokusem konfrontovat především českého diváka se současným malířstvím jako účinným médiem reflexe stavu společnosti. Umělci sice působí v geograficky a kulturně velmi vzdálených místech, nicméně jejich dílo spojuje intenzivní promýšlení proměn, jimiž prochází konkrétní společnost, a hodnot, o které se lidé mohou opřít či které jim mizí před očima.

Ačkoliv ústředními postavami obrazů He Jinweie i Tomáše Císařovského jsou jedinci, konkrétní postavy a stylizované reálné situace či děje, významové těžiště zobrazení tvoří především otázka po jejich vztahu k obecnějším aspektům současného života v radikálně se proměňující Číně i v české společnosti, která posledních sto let stále znovu zpochybňuje své základy a své směřování. Individuální naděje a konkrétní osudy jsou konfrontovány s rekonstitucí historické paměti, proměnlivým vyzněním symbolů minulých režimů, všední život je prostupován nadosobními sociálními procesy, zdánlivě snadno rozlišitelné ideologické projekce i každodenní úkony při pozornějším pohledu najednou splývají. Zatímco Tomáš Císařovský se ve svém díle pokouší tato témata jednoznačněji pojmenovat a alegoricky postihnout, He Jinwei ve svých rozměrných obrazech uchovává a stupňuje jejich přízračnost. Císařovského plošný, na obrysech založený a barevně příznačný způsob malby doplňuje měkkost a iluzivní hloubku pláten He Jinweie, která nechávají diváka zakusit specificky splývavou světelnou atmosféru dnešního Pekingu.

Výstava představuje poprvé v Evropě v reprezentativním rozsahu tvorbu He Jinweie, který už v roce 2009 participoval na expozici v Čínském pavilonu na Benátském bienále.

Výstava se koná pod záštitou J. E. Libora Sečky, velvyslance České republiky v Číně.

K výstavě vyšel katalog v tištěné i elektronické verzi pro mobilní zařízení iPhone a iPad. Tištěnou verzi lze zakoupit v muzejním obchodě a e-shopu MG, elektronická verze je ke stažení na App Storu.
apple_step_back.jpg 

Kurátor Marek Pokorný ve videoreportáži k výstavě:

Sdílejte video na Youtube VideaMG

Informace

Výstava
19/4/2013 - 28/7/2013
Kurátor
Ondřej Chrobák
Autor
Marek Pokorný, Zhao Li
Grafická úprava
Markéta Othová
Vstupné
100/50 Kč, rodinné 220 Kč, skupinové 30 Kč/os.
Budova
Uměleckoprůmyslové muzeum
Otevírací doba
St-Ne: 10-18h, Čt: 10-19 h, Po, Út: zavřeno
Datum vernisáže
18/4/2013 17:00

Mapa stránek