25. mezinárodní bienále grafického designu Brno 2012

Moravská galerie v Brně se během čtyř letních měsíců stane opět centrem významných mezinárodních událostí, které do Brna každé dva roky přivádí široké publikum se zájmem o současný design.

Mezinárodní bienále grafického designu Brno bylo založeno v roce 1963 a je nejstarší přehlídkou grafického designu na světě. Hlavními pořadateli jsou Moravská galerie v Brně a Ministerstvo kultury ČR.

Bienále Brno v roce 2012 vstupuje do svého jubilejního 25. ročníku s inovovanou koncepcí. Zrušení dosavadních výstavních kategorií umožní v rámci soutěže prezentovat skutečně nejzajímavější práce grafického designu vytvořené v uplynulých dvou letech. Mezinárodní soutěž si klade za cíl představit široké spektrum současného grafického designu v jeho proměnách napříč médii a formami.

Tři hlavní pilíře 25. bienále Brno tvoří nadále mezinárodní soutěž, výstava hostujícího kurátora a mezinárodní sympozium. Bienále Brno dále doplňuje bohatý program doprovodných výstav, kulturních programů a přidružených akcí. Autorkou vizuálního stylu BB 2012 bude Adéla Svobodová.

Soutěžní přehlídku, která je otevřena všem profesionálním grafickým tvůrcům, koncipuje na základě kvality přihlášených prací mezinárodní tým kurátorů: Na Kim, designérka, KR, Tomáš Celizna, designér, CZ, Adam Macháček, designér, CZ, Radek Sidun, designér, CZ, Adam Štěch, teoretik designu, CZ, Marta Sylvestrová, kurátorka Sbírky grafického designu MG, CZ.

Pořadatelé pozvali jako hostující kurátory designéry z holandského grafického studia Experimental Jetset, aby představili svůj specifický pohled na současný grafický design. Expriemental Jetset tvoří trojice designérů - Marieke Stolk, Danny van den Dungen a Erwin Brinkers. Seznámili se během studií a koncem devadesátých let otevřeli vlastní studio v Amsterodamu. Grafický design v jejich podání je definován jako "proměna jazyka v objekty".

Mezinárodní sympozium se rozšiřuje na třídenní přednáškové setkání odborníků a grafických designérů s celosvětovým renomé, které nabídne rozsáhlejší vhled do problematiky současného grafického designu a vizuální komunikace a vytvoří platformu k osobním setkáním s nejlepšími inspirativními osobnostmi v oboru. Hlavním tématem sympózia budou hraniční meze designu a jeho funkcí a prostupy grafického designu do jiných médií.

V programu doprovodných výstav představíme laureátku Bienále Brno 2008 Kasiu Korczak (PL/BE), v cyklu Osobnosti českého grafického designu uvedeme Květu Pacovskou, výstavu Práce z Kalifornie připraví pro Bienále Brno americký kurátor Joe Sueda a Karel Haloun vystaví svoji vzácnou sbírku hudebních plakátů.

 

Informace

Výstava
22/6/2012 - 28/10/2012
Kurátor
Marta Sylvestrová
Datum vernisáže
21/6/2012 17:00

Mapa stránek