Made in Villa

Oděvní design inspirovaný architektem Jurkovičem

Výstava představí modely inspirované architekturou Jurkovičovy vily od vynikajících českých oděvních designérů.

11Madeinvilla kopie.jpgMóda v sobě často skrývá příběhy, které zůstávají pod povrchem. Inspirace přichází z historie nebo budoucnosti, techniky či přírody, divadla i ulice. Proč se neinspirovat výraznou architekturou? Výstava Made in Villa. Oděvní design inspirovaný architektem Jurkovičem představí výsledné práce workshopu, který proběhne začátkem března v Jurkovičově vile v Žabovřeskách. Sejdou se zde vynikající oděvní designéři, svým původem spjatí s Brnem, aby se při tvorbě modelů inspirovali dílem architekta Dušana Jurkoviče. Výsledné práce workshopu (každý vytvoří 1 autorský model) se z Jurkovičovy vily přesunou do prostoru Respiria, kde budou vystaveny spolu s fotografiemi Vladimíra Novotného - Kiva.

Prezentované modely vytvoří jeden z nejznámějších českých oděvních designérů žijící v zahraničí Jakub Polanka, Módní designér roku Czech Grand Design 2009, který studoval na L´Institut française de la mode a působí v Paříži, kde vznikají jeho extravagantní a vytříbené modely pro renomované designérské značky (Hermès, Starck studio, Louis Vouitton), získal cenu Huberta de Givenchy, je finalistou prestižní soutěže El Botón - Mango Fashion Awards. Další autorkou bude Denisa Nová, několikrát oceněná titulem Výtvarník sezóny a také titulem Oděvní designér roku Czech Grand Design 2007, která prezentuje jak své kolekce, tak kreativní modely po celé Evropě a USA i na Expu 2010 v Shanghai.
Tvořit bude také Aleš Šeliga a Bára Šeligová (duo alešbáry), držitelé ceny Dobrý design 2003 od Design centra ČR a ocenění Top Styl Designer 2004, jsou tvůrci mnoha autorských kolekcí a oděvních doplňků (klobouky, kabelky, šperky) a jejich tvorbu prezentovali v řadě evropských měst.
Představí se také Petr Kalouda, pedagog SPŠT Brno, Výtvarník sezóny 2002 a člen Akademie módy, posouvající hranice nejen pánské módy, Pavel Jevula, držitel ceny Top Styl Designer 2005, zaměřující své kolekce na sociální otázky, často inspirované literaturou, filmem, a Zdeňka Imreczeová, finalistka tří ročníků Top Styl Designer a autorka malosériových dámských kolekcí.

Informace

Výstava
1/4/2011 - 5/6/2011
Kurátor
Andrea Březinová
Autor
Jitka Petřeková (koncepce a prostorové řešení)
Vstupné
40/20 Kč
Budova
Uměleckoprůmyslové muzeum (Respirium)
Datum vernisáže
31/3/2011 17:00

Mapa stránek