Donátoři, mecenáši, sběratelé

Výstava představuje kolekci vybraných obrazů, kreseb a grafik 19. století získaných do sbírek tehdejší obrazárny Moravského muzea, dnes součásti Moravské galerie v Brně během devatenáctého a v první polovině 20. století z významných soukromých kolekcí. Výstava je výstupem grantového výzkumného úkolu Fond umění 19. století Moravské galerie a jeho formování prostřednictvím soukromých sbírek a umožní návštěvníkům blíže poznat čtyři významné sběratelské osobnosti, které obohatily sbírky galerie - Bedřich Silva Tarouca, Jan II. z Lichtenštejna, Eduard Sykora a Arnold Skutezky.

"Sběratelství je fenomén provázející lidstvo od počátků kulturních dějin. Jeho smyslem není jen mechanické hromadění vybraných předmětů, ale poučený výběr, který směřuje k cíli vytvořit celek - sbírku, představující vyšší obsahovou hodnotu než pouhý součet jednotlivých částí. Důležitým a pro budoucnost příznivým rysem sběratelství je snaha takto vytvořený celek a jeho vypovídací hodnotu dále uchovat, aby mohl sloužit pro poučení dalších generací. Sběratel investuje často nemalé prostředky, aby se v určité fázi části nebo celé své sbírky velkoryse vzdal ve prospěch společnosti a stal se donátorem či mecenášem. K tomuto účelu slouží zpravidla muzea a je třeba konstatovat, že bez sběratelů a štědrých dárců minulých dob by současná muzea byla výrazně chudší, některá by pravděpodobně ani nevznikla. Je potěšující, že po dlouhé době útlumu se sběratelství v posledních dvaceti letech opět rozrůstá a utvářejí se nové soukromé sbírky - základ budoucích donací a mecenátů."

Kateřina Svobodová

kurátorka Moravské galerie v Brně

 

 

Výstava představí díla umělců 19. století, jakými byli Josef Mánes, Antonín Mánes, Josef Vojtěch Hellich, Josef Führich, Josef Bergler, Antonín Chittussi, Hanuš Schwaiger, Friedrich von Amerling, Josef Danhauser, Johann Baptist Lampi st., Remi van Haanen, Robert Russ, Eugen Jettel, Anselm Feuerbach, Hans Makart, Andreas Achenbach, Petrus van Schendel, Peter Fendi, Rudolf von Alt nebo Emil Orlik. Jejich olejomalby, tempery, akvarely, perokresby, tužkové či uhlové kresby, lepty, rytiny, akvatinty a litografie nabízejí výlet za kouzlem a romantikou starých časů.

K zajímavostem výstavy patří mimo jiné historická malba Heinricha Karla Antona Mückeho Dante čte Božskou komedii s portrétem Bedřicha Silva Taroucy, poslední podobizna básníka Johanna Wolfganga Goetha vytvořená za jeho života nebo po mnoha desetiletích poprvé vystavený obraz Tanec nymf od Johanna Viktora Krämera. Je nepřehlédnutelný nejen svými rozměry, ale i způsobem prezentace, neboť je vystaven v mezifázi restaurování, což není obvyklé.

Součástí výstavy je interaktivní zóna s názvem Pokus o sbírku (Kabinet kuriozit). Zde si mohou příchozí vyzkoušet, jaké je to být donátorem a spolutvůrcem sbírky. Přinést mohou libovolný předmět maximálních rozměrů 33 x 23 x 23 cm, zapsat jej do knihy, opatřit katalogovým číslem a vystavit jej. Vytvořená sbírka předmětů bude sloužit doprovodným vzdělávacím aktivitám přibližujícím fenomén sběratelství.

Informace

Výstava
19/11/2010 - 13/2/2011
Kurátor
Kateřina Svobodová
Architekt
Emil Zavadil
Vstupné
80/40 Kč
Budova
Místodržitelský palác
Datum vernisáže
18/11/2010 17:00

Souvislosti

Tiskové zprávy
Přejít do tiskového servisu

Mapa stránek