Brno Echo: Ornament a zločin od Adolfa Loose k dnešku

"Brno Echo" je výstava multimediálního designu, vytvořená designérem Abottem Millerem pro Bienále grafického designu v Brně. Brněnské bienále založené v roce 1963 je jedním z nejstarších evropských bienále grafického designu. Původní logo Bienále Brno, vytvořené českým designérem Jiřím Hadlačem je charakterizováno soustřednými liniemi vytvářejícími soustředné "B". Tato značka posloužila jako výchozí bod výstavy. Za pomoci různých kombinací tištěné a multimediální grafiky, typografie, textilu, fotografií a dekorativního umění, "Brno Echo" užívá obrazového motivu soustředných linií k odkrytí grafických ozvěn mezi minulostí a současností. Výstava zkoumá, jak soustřednost je společně používaným slovníkem, spojujícím různorodé souvislosti a média napříč časem a geografií. Sestavena z různých mezinárodních zdrojů, včetně bohatých sbírek Moravské galerie v Brně, výstava inscenuje dialog mezi objektem a představou. Instalační design umožňuje dialog rezonující v galeriích transformací prostoru do místa grafické ozvěny. Zdi a pedestaly pulsují soustředěnými liniemi rámujícími objekty na výstavě. Brno Echo sleduje, jaké jednoduché, atavistické podněty jsou základní charakteristikou  designu, gesta, která spojují všechno od Wiener Werkstätte přes pop k našemu současnému retro-futurismu. Soustředné linie rámují, znovu formulují, ohraničují, dekorují  a zdůrazňují: Brno Echo vytváří vizuální zdůvodnění designu jako kosmopolitní praxe, která spojuje rozdílné kultury a období.

Katalog výstavy Brno Echo v rozsahu 96 stran, je navržen Abbottem Millerem a vydán Moravskou galerií v Brně. Obsahuje ilustrace k výstavě a text autora projektu Abbotta Millera.

Informace

Výstava
18/6/2008 - 19/10/2008
Kurátor
Miller
Vstupné

Do každé ze tří budov 80 Kč plné 40 Kč poloviční 25 Kč skupinové za osobu 170 Kč rodinné Jednorázové do všech budov - neomezeně po celou dobu výstavy 160 Kč plné 80 Kč poloviční 40 Kč skupinováé za osobu 300 Kč rodinné Permanentka opravňující k opakovanému vstupu 300 Kč plné 150 Kč poloviční 500 Kč rodinné

Budova
Pražákův palác
Datum vernisáže
17/6/2008 19:00

Mapa stránek