Slovenský mýtus

Projekt Slovenský mýtus se pokouší představit klíčové, ba osudové téma slovenského umění prvních desetiletí 20. století.

Toto téma je vnímané spíše jako tematický komplex zahrnující vizuální ztvárnění primárních představ slovenské pospolitosti, o smyslu své existence, představ, které mají ještě mýtický rozměr. Kladou si základní otázku - nakolik jsou jednotlivé umělecké či mimoumělecké vizualizace slovenského mýtu jen romantickým anachronismem, přesahujícím do moderní doby, projevem "krize identity", dokonce "kulturní xenofobie" (Ján Abelovský) slovenských umělců, a nakolik jsou nutným "pokusem o definici počátku", pokusem o "vyslovení mýtu své krajiny a lidí v ní" (Milan Rúfus).

V historii často zneužité téma slovenského mýtu představují prostřednictvím široké škály vizuálních uměleckých děl (výtvarné umění, fotografie, film), a to od samotného jeho zrodu, tedy od rozvoje lidově-žánrové malby na přelomu 19. a 20. století až po doznívání tématu v 60. letech a na začátku 70. let. Slovenský mýtus je podle jejich názoru nejvíc čitelný v relativně samostatných motivech a tématech, které ve svém souhrnu vytvářejí vzpomínaný tematický komplex. Hledají proto vnitřní vazby mezi těmito tématy a rovněž představí různé možnosti jejich interpretace - od přiměřeného naplnění přes podléhání až po humorný, distanční postoj.

Výstava Slovenský mýtus je jedinou soubornou přehlídkou slovenského umění na českém území za posledních 30 let.



Dějiny a současnost; Newton IT; Art&Antiques; ČRO Brno; Student Agency; Magazín fotografie; rádio Petrov; MetropolisLive;  Sklárny Květná; Wiesner Hager; České dráhy; Hospodářské noviny; Hospodárske noviny

Záštitu nad výstavou převzali: Václav Jehlička, ministr kultury České republiky Marek Maďarič, ministr kultury Slovenské republiky J. E. Ladislav Ballek, velvyslanec Slovenské republiky v ČR Ivan Nejeschleba, generální konzul Slovenské republiky v ČR

 

Informace

Výstava
20/4/2007 - 5/8/2007
Kurátor
<p>Martina Straková</p>
Vstupné
60,- plné 30.- snížené 130,- rodinné 25,- pro členy skupiny
Budova
Uměleckoprůmyslové muzeum
Datum vernisáže
19/4/2007 00:00

Mapa stránek