České a slovenské sklo v exilu

Málo se ví o těch sklářských výtvarnících, kteří Československo opustili vlast a šířili slávu českého umění ve světě bezprostředně.

Mnozí z emigrantů  naprosto zásadně ovlivnili umělecký vývoj této discipliny v USA, Austrálii, Francii, Belgii atp. a jejich tvorba se stala  součástí tamních  národních kultur. Jde o unikátní  doklad  integrace české kultury do světového kontextu. Projekt nabídne atraktivní přehlídku, kterou přijmou nejen znalci (jde o průkopnický projekt, jehož badatelský význam je nepopiratelný), ale i laická veřejnost. Autorkou výstavy a katalogu je přední znalkyně českého skla Sylva Petrová, která nyní působí na University of Sunderland ve Velké Británii. Výstava je připravena ve spolupráci s The British Academy London a Správou českých center v Praze. K výstavě bude vydán katalog. Výstava se koná pod záštitou pana Karla Schwarzenberga, ministra zahraničních věcí České republiky.

 



HOSPODÁŘSKÉ NOVINY; CZECH DESIGN; ČESKÝ ROZHLAS BRNO; DĚJINY A SOUČASNOST; ČESKÉ DRÁHY; ART AND ANTIQUES; NEWTON IT; SKLÁRNY KVĚTNÁ; WIESNER HAGER; STUDENT AGENCY

Mapa stránek