Franz Anton Maulbertsch a jeho okruh na Moravě

Vybraná díla z českých sbírek

Výstava se koná v Langenargen u Bodamského jezera, rodišti Franze Antona Maulbertsche (1724-1796). Tato přední osobnost středoevropského malířství 18. století zanechala na Moravě a prostřednictvím svých žáků i ve Slezsku významné doklady své umělecké činnosti. Výstava představuje široké spektrum tvorby druhé poloviny 18. století na Moravě, kterou podnítilo Maulbertschovo umění.

Výstava je pořádána Muzeem v Langenargen jako zřejmě poslední ze série "Franz Anton Maulbertsch a jeho okruh v Uhrách" (1984), "Franz Anton Maulbertsch a styl vídeňské akademie" (1994), Franz Anton Maulbertsch a jeho švábský okruh" (1996). Výstava byla připravována v rámci projektu "Poselství barev, tvarů a myšlenek. Nechť Maulbertschova skvělá díla ochrání Vaši zemi…. Jakob Schmutzer, 1796. Příspěvek k péči o kulturní krajinu a evropskou integritu", podpořeném Evropskou komisí v programu Culture2000 (listopad 2004 - říjen 2005). Na realizaci projektu spolupracovala Moravská galerie v Brně jako hlavní organizátor s Národní galerií v Budapešti, Spolkovým ústavem pro památkovou péči ve Vídni jako spoluorganizátory a dalšími sbírkovými, vědeckými i správními institucemi (Ústav dějin umění AV ČR, Museum Langenargen am Bodensee, Seminář dějin umění FF MU, Národní památkový ústav, Biskupství brněnské ad.). V rámci tohoto projektu byl proveden průzkum a konzervace řady děl F. A. Maulbertsche a malířů z jeho okruhu a také po více než třiceti letech zpřístupněn kostel v Dyji u Znojma.

Moravská galerie v Brně, Slezské zemské muzeum, Opava, Národní galerie v Praze, Opatství augustiniánů Staré Brno, Muzeum umění Olomouc, Galerie výtvarného umění Ostrava, Jihomoravské muzeum ve Znojmě, Národní památkový ústav - územní odborné pracoviště Brno, Historické muzeum ve Slavkově, Biskupství královéhradecké, Královská kanonie premonstrátů na Strahově, Opatství premonstrátů Nová Říše, Opatství benediktinů Rajhrad, Klášter dominikánů Znojmo, Klášter kapucínů Brno, Římskokatolická farnost Výšovice

Museum Langenargen am Bodensee

 

 

Mapa stránek