Bohumír Prokůpek - Příroda

Bohumil Prokůpek ve své tvorbě inovuje tradici statické velkoformátové fotografie a nově ji začleňuje do problematiky současného výtvarného umění. Je následovníkem Josefa Sudka nejen používáním "dřevákové" techniky, ale i rozvíjením zájmu o světlo.

Autor je členem skupiny Český dřevák, kterou založil v roce 2000 s Karlem Kuklíkem, Janem Reichem a Jaroslavem Benešem. Název skupiny je odvozen z faktu, že její členové pracují podobně jako Josef Sudek s dřevěnými kamerami na velký formát negativu. Negativy pak zpravidla nezvětšují, ale zhotovují z nich kontaktní otisky. Bohumír Prokůpka o své metodě říká: "Chci potlačit ostrost a přiblížit se vizuálnímu vjemu určité nejasnosti (jedná se vždy o snímky večerní a noční), která vede ke zvýraznění jen toho podstatného motivu. Často je takové fotografování spojeno i se záznamem cesty k určitému předmětu." Právě tyto noční snímky lze v kontextu české fotografie pokládat za objevné.

K výstavě opět vychází menší barevný obrazový katalog - monografie. Je již třetím v nové edici Cameracura, kterou začala v loňském roce vydávat společnost Mediagate ve spolupráci s Moravskou galerií v Brně k fotografickým výstavám v Ambitu Místodržitelského paláce.

Informace

Výstava
1/4/2004 - 6/6/2004
Kurátor
Antonín Dufek
Datum vernisáže
31/3/2004 00:00

Mapa stránek