Propojení obrazem / česká humanitární fotografie (1990-2000)

Po potopě 2002

Výstava Propojení obrazem - Česká humanitární fotografie 1990 - 2000 je unikátní fotografický soubor vybraný z prací vzniklých v době, kdy se fotografům vrátila možnost svobodně pracovat a publikovat. Řada autorů se chopila příležitosti a v době překotného porevolučního rozvoje plného hledání i omylů se rozhodla nestát stranou a aktivně se na tomto hledání podílet.

Všechny představované snímky byly pořízeny doma i v nejrůznějších koutech světa s jediným cílem - pomoci v kokrétní situaci či problému silou svého sdělení. Autoři fotografií pracovali na svých tématech s hlubokým vnitřním přesvědčením, ve většině případů bez nároku na honorář. Řada fotografií nebyla nikdy publikována, splnily svůj účel při získávání různých sponzorů či příspěvků. Jiné naopak hrály významnou roli při veřejných sbírkách, či - publikovány v médiích - formovaly veřejné mínění. Díky ochotě autorů, kteří zapůjčili své práce na dva roky, je výstava představována na různých místech doma i v zahraničí. Měla premiéru loni na Nejvyšším purkrabství Pražského hradu (2. 4. - 30. 6. 2001), pak putovala do Kyjeva (prosinec 2001), do Chebu (25. 1. - 25. 2. 2002) a do Moskvy (září 2002). Celý výstavní soubor obsahuje asi 150 barevných i černobílých fotografií a je aktuálně přizpůsobován expozičním možnostem vystavujících institucí. Každý soubor je doplněn krátkým doprovodným textem. Řada fotografů se zabývá problematikou integrace duševně nebo fyzicky handicapovaných lidí do společnosti zdravých (R. Sejkot, V. Podestát, G. Čapková, D. Kyndrová), sociální tématikou (J. Štreit, D. Šperl, V. Bohdan, J. Šimáňová, L. Pech), záplavami na Moravě (J. Mihaliček, T. Novák, J. Šilpoch), pěstounskými rodinami (J. Voběrek) a válečnou a poválečnou situací v různých zemích (J. Šibík). V přímé spolupráci s humanitární organizací Člověk v tísni fotografuje L. Kotek. Mladý fotograf R. Kubačák pracoval pro organizaci ADRA v dětském domově na Ukrajině. Situaci lidí ve Rwandě a Indii zaznamenal pro Českou katolickou charitu dokumentarista V. J. Vlk.  V exilu realizují humanitární projekty I. Zímová, L. Taylorová a A. Kratochvíl. Stále nalézáme další a další fotografy, kteří nezištně pracují v oblasti humanitární fotografie. Soubor tedy není uzavřen a s dalšími výstavami bude postupně doplňován... V reakci na letošní katastrofální povodně se Moravská galerie v Brně rozhodla k výstavě Propojení obrazem přiřadit soubor Po potopě, který představuje zúžený výběr 13 fotografií z rozsáhlé stejnojmenné výstavy, která proběhla ve dnech 17. 10. - 3. 11. 2002 v pražském Mánesu a představila téměř 90 snímků 39 předních reportérů, dokumentaristů a dalších fotografů zachycujících srpnové záplavy, které tak nešťastně zasáhly Čechy, Znojemsko i velko část Evropy. Výstava měla svou reprízu v rámci fotografického festivalu Měsíc fotografie v Domě umění v Bratislavě (30. 10. - 23. 11. 2002). V Brně se představuje ve velmi redukované podobě, což vedlo autory expozice k výběru těch nejvýmluvnějších záběrů.

Pro Helvetia, Kodak Professional, FotoŠkoda, Polaroid, Pohoda - reklamní agentura, Rencar, Helena Dolejšová, CD Foto Bler, FPS Repro, Q Studio, Sklenářství Slanina, Foto - Video, Fotograf, EPSON, Studio Sluka, AV Media, Vltavín Koná se za podpory programu EU Kultura 2000

Atelier AFIS v Praze

Informace

Výstava
26/11/2002 - 26/1/2003
Kurátor
<p>Antonín Dufek, Jiří Pátek</p>
Datum vernisáže
25/11/2002 00:00

Mapa stránek