Zemřela paní Eliška Nosálová, vůdčí osobnost při vzniku Muzea Josefa Hoffmanna

Nekrolog ze dne 13. 8. 2021

Ve věku 87 let nás opustila významná propagátorka odkazu architekta a designéra Josefa Hofmanna, která se podílela na zachování jeho rodného domu v Brtnici u Jihlavy a navázání spolupráce s MAK - Rakouským muzeem užitého a současného umění ve Vídni.

Eliška Nosálová sama nerada slýchala, když jí někdo děkoval za péči o odkaz architekta a designéra Josefa Hoffmanna a jeho rodný dům. Vždy dokázala vyjmenovat několik dalších přátel, kteří podle ní měli zásluhy větší. Skromnost byla její přirozenou vlastností stejně jako nezlomnost. S obrovskou energií znovu a znovu mluvila o Josefu Hoffmannovi a probouzela v lidech obdiv a lásku jeho dílu, rodnému domu a také Brtnici.

V mládí si možná představovala, že její profesní život bude spojený s Československým rozhlasem, který musela po okupaci roku 1968 opustit. Přijala práci knihovnice v Brtnici s působištěm v prvním patře rodného domu Josefa Hofmanna. Tehdy se o něm ale moc nemluvilo. Změna nastala po roce 1989. Eliška Nosálová se stala spoluzakladatelkou Společnosti Josefa Hoffmanna. Připravovala výstavy, exkurze, přednášky, propojovala lidi z Česka, Rakouska i dalších zemí. V roce 1992 proběhla první mezinárodní výstava ve spolupráci s MAK - Rakouským muzeem užitého a současného umění ve Vídni. Měla obrovský ohlas a do Brtnice začali jeden za druhým jezdit architekti, designéři, teoretici umění, studenti. Bylo zřejmé, že zchátralý dům bude třeba opravit. To se povedlo a v roce 2004 zde byla otevřena výstava, na jejímž vzniku se Eliška Nosálová samozřejmě také podílela. V roce 2006 předala štafetu Moravské galerii v Brně a ta zde ve spolupráci s MAK pečuje o odkaz Josefa Hofmanna. Zásluhy Elišky Nosálové ocenil i rakouský prezident čestným křížem za vědu.

Budeme na ni stále vzpomínat!

Přehled aktualit

Informace

Datum vložení aktuality
18/8/2021

Mapa stránek