Máme nové šaty!

V expozici Brno předměstí Vídně v Místodržitelském paláci máme nové šaty! 

Přijďte se podívat nejen na ně, ale i na celou stálou expozici, kterou se snažíme stále obměňovat, aby bylo na co se dívat i při opakované návštěvě. 

V sále "biedermeier" jsou nově společenské šaty, které byly ušity kolem roku 1840, pravděpodobně v Brně. 

Po vídeňském kongresu a porážce Napoleona se kulturním centrem Evropy stala Vídeň. Vídeňská móda byla hlavním inspiračním zdrojem pro odívání v českých zemích. Módní časopisy byly volně k dispozici např. v pražské kavárně U zlatého tygra. Šaty z růžového hedvábného rypsu jsou zdobeny prostříháváním, šňůrovými aplikacemi, prýmky a perličkami v duchu nastupující módy druhého rokoka. Živůtek je velmi těsný, vyztužený kosticemi, štíhlý pas vepředu zvýrazňuje protahující se špička. Rafinovaně jsou řešené rukávy - mohly se nosit buď krátké, nebo k nim přivázat rukávy dlouhé. Sukně se trvale rozšiřují, v dolním lemu dosahují šířky kolem 9 metrů. 

MPViden 2020_vymena _saty _0014

A v sále "historismus" můžete zhlédnout svatební šaty z roku 1892 z Havlíčkova Brodu. 

Svatební šaty z krémově bílého hedvábného atlasu patřily Antonii Čihákové, která si je nechala ušít "u nejlepšího krejčího v Německém Brodě, pana Meda". V posledním desetiletí 19. století se začíná rodit nová silueta dámských šatů. Sukně jsou rovné a hladké, veškerá pozornost je obrácena směrem k dekorativně řešeným živůtkům se stojacím límcem. Typické jsou rukávy - úzké, ale v hlavici nabrané. Stať "Etiketa v toilettách" v časopise Nové Pařížské Mody doporučuje jako vhodný svatební oděv bílé šaty s vlečkou upnuté ke krku, bílé střevíce, rukavice a modlitby vázané ve slonové kosti, perleti či bílé kůži.

MPViden 2020_vymena _saty _0008

Přehled aktualit

Informace

Datum vložení aktuality
14/12/2020

Mapa stránek