12. 12. zahájení výstavní intervence Peter Graham: Musica Ficta

graham

ČTVRTEK, 12. 12. 2019, 18-20 H, PRAŽÁKŮV PALÁC, 1. PATRO

Peter Graham: Musica Ficta
Hudební představy na papíře, práce z let 1972-2002

Srdečně Vás zveme na výstavní intervenci do expozice ART IS HERE, která se uskuteční 12. prosince od 18 hodin v prvním patře Pražákova paláce. Vernisáž zahájí za přítomnosti autora Jana Písaříková a Jiří Zahrádka. Vystoupí Pavel Zlámal na saxofon a Ivan Palacký na kytaru.

Peter Graham působí na brněnské JAMU, již od 70. let se zabývá nekonvenčními zápisy hudby. Autora, známého též jako Jaroslava Šťastného, inspirovaly debaty s Daliborem Chatrným či vizuální poezie Jiřího Koláře. V rámci dočasné intervence v expozici ART IS HERE galerie představí hudební představy na papíře, které vznikaly mezi lety 1972-2002.

Dočasná intervence v prostorách expozice ART IS HERE představuje tvorbu Petera Grahama v oblasti grafických partitur a hudebních konceptů. Hudba smyšlená, nebo chceme-li, hudba pro oči, je ukázkovým příkladem intermediálního umění, v němž se zvuk a vizualita vzájemně prostupují. Grahamovy první pokusy o nekonvenční zápis hudby vznikaly počátkem 70. let., kdy probíhaly pro autora formativní debaty o umělecké tvorbě s Daliborem Chatrným a také s pedagogy Bohuslavem Řehořem a Aloisem Piňosem. Řada výtvorů v 70. letech šla bezprostředně po vzniku do sbírky Jiřího Valocha, byl to právě on, kdo fenomén partitur od 60. let průběžně sledoval.

Přehled aktualit

Informace

Datum vložení aktuality
9/12/2019

Mapa stránek